Saturday, February 23, 2019

Resepi senang buat SHELLOUT

Hasil 'bersilat' kat dapur haha

Resepi Senang Buat Shellout | Hai guys! Assalammualaikum!

Naaaa ritu kita ada buat makan-makan birthday masa balik kampung. Sekali sambut birthday mummy and abah. So menu malam tu untuk makan reramai selain fruit pastry cake, adalah SHELLOUT!

Jujrnya, kita pernah makan shellout sekali je masa birthday kawan. Tu pun terkukat-kulat makan sebab kongsi kan, kena cover sikit portion nak makan, haha. Yang pasti shellout ni menu dia pakai seafood - ikan udang sotong kepah dan lain-lain.

Shellout and birthday celebration

So malam tu mummy beli seafood untuk 4 family makan, den lupo berapa exactly jumlah ekor/berat seafood ni, tapi ni lah yang kitorg makan :-

Ikan siakap
Ikan senangin
Sotong
Udang

Mummy kata nak dua jenis sos shellout - berlada dan buttermilk creamy lemon

Nah kita share resepi campak-campak, moga bermanfaat! (Yes, kita jarang ikut exactly resepi, selalu agak-agak je main campak-campak ikut suka hihi)

Maaflah gambar tak menggiurkan punn haha

RESEPI BERLADA SHELLOUT
(Sebenarnya buat sambal berlada biasa tu je)

1/2 cup Cili blend
10 batang Cili merah besar
Seganggam Cili api hijau
10 biji Cili api merah thailand (yg pedas gila tu!!)
1/2 kg Bawang merah
1/2 bunjut Bawang putih
2 inci Halia

Kita blend semua and tumis sampai pecah minyak, perasakan and siap!

RESEPI BUTTERMILK CREAMY LEMON
(Ala-ala chicken buttermilk, cuma tambah lemon jus)

5 biji Bawang merah (blend)
1/2 bunjut Bawang putih (hiris)
2 tin Susu cair/susu full cream
3 sudu besar Susu pekat
10 tangkai Cili kering (gunting kecil)
10 biji Cili api merah thailand (hiris)
2 tangkai Daun kari
1/2 cup Buttercup
2 biji Jus lemon (ikut sedap tekak)

Tumis bawang merah dan bawang putih dengan minyak and butter
Masukkan cili kering (gunting kecil), daun kari, tumis sekejap bagi naik bau
Masukkan susu cair and susu pekat, nak sedap creamy pakai susu cair bukan susu full cream (tapi kalau takde susu cair sokayyy, boleh je susu FC tuuu)
Dah menggelegak, masukkan cili api merah, perasakan, jus lemon and siap!!
 
Since masak ni dalam kuantiti yang banyak, mummy kita suka half-cooked kan dulu seafood ni (sotong dan udang). Means rebuskan separuh masak lepas bersihkan, then nanti gaul dalam sos untuk masak lagi sekali. Sebab apa? Sebab tak nak sos tu berair dek air dari seafood, biar sos tu sentiasa kering. Baru lah nikmat! Haha.

Ikan pulak kita goreng  je garing-garing bagi rangup and sos tu tuaang je leleh leleh melelehhhhh

So siap dah menu celebration kita untuk malam tu!

NAK ORDER DESSERT? KLIK SINI - Bakes by AB
NAK BOOKING SPA? KLIK SINI - Mobile Spa by AB

No comments:

Featured Post

Peluang Bisnes Shaklee - 3C

Hai semuanya! Assalammualaikum! Tau tak hari ni, actually genap sebulan from my previou spost. Aduhai, last month dah niat nak buat 1 ...