Tuesday, January 14, 2020

5 Tips Mencegah Jangkitan Influenza


Assalamualaikum semuanya!

Tadi pagi kita ada job mobile spa, sambil berborak dengan customer, terkeluar pula cerita pasal influenza yang semakin berleluasa ni. Mengikut pada customer kita, suami pada kawannya baru sahaja meninggal akibat jangkitan influenza.

Allahu. Banyak dah kes-kes kematian disebabkan influenza. Semalam baca berita kes kematian ada di Kuantan dan Cyberjaya.

Rupanya sebahagian rakyat Malaysia ternyata masih keliru dalam membezakan antara influenza dan demam selsema biasa. Sedangkan flu sebenarnya lebih berbahaya berbanding selsema biasa, malah boleh bawa kepada kematian!

Usually, influenza ni lebih berbahaya terhadap wanita hamil, kanak-kanak bawah usia 5 tahun dan dewasa yang lebih dari 65 tahun. Kepada mereka yang mempunyai masalah kesihatan seperti Asma, diabetes, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung pun ada possibilities untuk cepat terjangkit.

Flu atau influenza ni merupakan jangkitan hidung, tekak dan dan paru-paru yang disebabkan oleh virus influenza dan ianya mudah sangat berjangkit! Lagi-lagi kalau cuaca sejuk. Sebab tu kalau dekat taska atau office dah ada yang sakit, kena take precautions tau.

Virus ni boleh tersebar melalui airborne atau pembawaan udara terutama di tempat yang sesak dan tertutup. Contoh public places like shopping malls or public transport. Kena beware dengan mereka yang bersin dan batuk kuat.

Jadi untuk pencegahan ni, kita nak share 5 Tips Mencegah Jangkitan Influenza

1) Jaga Kebersihan

Korang perasan tak kalau someone tu bersin atau batuk, diorang akan tutup mulut tapi mereka lupa untuk basuh tangan dengan sabun. Haaaa yang ni korang kena jaga jugak tau. Make sure tangan sentiasa bersih agar virus tak merebak when you touch things.

2) Pakai mask muka

Tutup mulut and hidung kalau korang tengah tak sihat. Mask ni untuk prevent titisan cecair korang batuk and bersin tu tersebar kat orang lain.

3) Elakkan tempat yang sesak

Sekiranya korang sudah dijangkiti influenza ataupun selsema atau demam, elakkan untuk pergi ke tempat-tempat yang ramai orang. Jangan jadi punca orang lain pula jatuh sakit

4) Vaksin flu

Ibu bapa perlu prihatin terhadap anak yang bawah umur 5 tahun kerana kelompok ini lebih berisiko untuk terkena jangkitan berbanding yang lain.

5) Topup vitamins dan supplemen

Untuk mencegah viral virus ni, kita nak kongsi beberapa vitamins yang boleh diambil baik kanak-kanak dan juga orang dewasa.


1. Vitamin c chew:

✔Sebijik vitamin c ni bersamaan dengan sebijik setengah buah oren.

✔ sebotol ada 90 biji. Jadi macam ada 135 biji buah oren dalam sebotol ni.

✔ tak busuk, tak memburuk macam buah oren yang disimpan lama lama 135 biji ni

✔ mudah dibawa kemana saja. Very convenient

✔ sebiji hanya 68 sen.

✔untuk influenza, memang kena ambik lebih. Sebab influenza virus, bukannya kuih 😅


2. Vitalea kids:

✔ ada 60 biji sebotol

✔sebiji harganya RM2.02 sen.

✔2 biji macam 6 oz oren jus, 8 oz gelas susu, 10 sudu peanut butter, 4 cawan brokoli yang dimasak, 1 cawan setengah spinach, 3 cawan kacang merah, dan 1 cawan setengah cantaloupe. Anak makan yang ni tak? Sah sah tak kan. Tapi semua ni ada dalam 2 biji vitalea kids. Berbaloi RM4.04 sen dapat semua ni?
✔ perisa anggur. Lazat. Sedap!

✔ multivitamin chewable. Sedap dikunyah.

✔bahan sayur sayur tak rosak dan membusuk kerana ia diformulakan dengan teknologi hebat dari Shaklee.

✔ sebotol ni ada 30 kali ganda jumlah sayuran di atas. Wah! Marvellous!


3. Nutriferon

✔ ada 30 sachet

✔ setiap sachet harga RM6.63

✔ interferon semulajadi yang takde di produk lain selain nutriferon di Shaklee

✔ kajian 40 tahun dari profesor di jepun sebagai imun booster

✔ bahan bahannya susah kita nak dapat sendiri dan harganya super mahal. Tapi di Shaklee kita boleh dapat dengan harga murah dan berbaloi

✔senang ditelan. Rasa manis semulajadi biji labu

✔sedap! Kanak kanak suka ratah ia. Buat macam kita ratah milo zaman kecik kecik dulu

✔ interferon dalam bentuk dadah diguna untuk pesakit kanser, harganya RM6000 sejarum. Tapi kita di Shaklee interferon semulajadi harga RM6.63 je sepeket

✔ mudah di bawa ke mana saja

✔ bahan tak membusuk pun sebab ia dalam bentuk serbuk berbanding bahan mentahnya.


4. Mealshakes

✔ multivitamin bentuk air

✔ perasa vanila macam aiskrim vanila

✔ anak anak suka sebab rasanya sedap dan wangi

✔ nutrien dia lebih kurang sama dengan vitalea kids, tapi ia dalam bentuk serbuk yang dibuat air

✔ senang dibawa. Jadi favourite anak anak


5. Omegaguard

✔ minyak ikan omega 3

✔ memang terkenal dengan imun booster juga

✔ sebotol ada 90 biji

✔ guna ikan kecik tinggi omega 3 di laut dalam

✔ teknologi tapisan 3 kali untuk elak logam berat ada dalam minyak ikan omegaguard ini

✔ berkilo kilo ikan digunakan untuk sebijik omegaguard. Kalau 90 biji berapa banyak?

✔tak perlu bawa ikan merata rata. Hanya bawa omegaguard

✔tak membusuk pun sebab dah diletak dalam pil yang elok

✔ tak terlalu bau ikan. Asalkan jangan pecahkan dan tumpahkan ke luar. Dalam mulut takpe

✔ ada kanak kanak suka buat chewing gum. Kunyah kunyah sebab kenyal

Set cegah influenza:

1. Vitamin c chew, mealshakes, nutriferon - RM362. Join ahli add on hanya RM2, total RM364.

2. Vitamin c chew, mealshakes, nutriferon, vitalea kids -RM474. Join ahli add on RM0, total: RM453.

3. Vitamin c chew, mealshakes, nutriferon, vitalea kids dan omegaguard- RM611. Join ahli hanya tambah RM0. Total: RM562.

Set influenza dan anti influenza loose items:

1. Vitalea kids RM121.
2. Nutriferon RM199.
3. Vitamin c chew RM62
4. Mealshakes RM130
5. Omegaguard RM146

*Nota penting: Produk shaklee dari kita adalah original. Langsung dari HQ. Produk baru. Banyak produk shaklee non original di ecommerce Lazada mahupun Shopee*

Pembelian dengan kita terus akan ada cara makan yang betul, insya allah boleh prevent virus influenza ni.

Jadi korang ada pilihan nak beri yang mana pada anak korang. Jangan terkena. Nanti merana.

Nak harga murah lagi? Join je jadi ahli dengan saya. Apa apa produk direct dari HQ

Boleh whatsapp saya personally 🙂


Asilah - 0126714589
Klik sini untuk WHATSAPP
Your Favourite Mentor
Leader Team Amethyst

No comments: